Psykologi bakom succéspelet

Alla har vi något vi gör i vår ensamhet, vissa skapar saker och andra läser saker, och vissa spelar olika spel i mobilen – och nu har forskarna kommit på varför du fortsätter spela spel som du till och med tröttnat på.

godisAtt fördriva tiden med spelande i form av casinospel online eller via appar i mobilen är något som många av oss gör. Ibland gör vi det till och med när vi egentligen tröttnat på spelet vi spelar, men ändå fortsätter vi. Varför då? Det har forskare nu svaret på och man har som exempel valt spelet Candy Crush som är tillverkat av svenska speltillverkaren King. I Expressen skriver man om hur man i just det spelet nämligen använder psykologi för att få spelare att fortsätta spela även om spelaren faktiskt egentligen är trött på spelet – det hela handlar nämligen om ett belöningssystem.

Bygger på B.F. Skinners psykologi

Enligt experterna som analyserat Candy Crush så bygger spelmekaniken i spelet på idéer som psykologen B.F. Skinner fastställt under 30-talet genom sina experiment som revolutionerade behaviorismen under. Vad han gjorde var nämligen att uppfinna en box som kommit att kallas, föga förvånande, för Skinnerboxen där djur sedan placerades. I denna belönades djuret varje gång den utförde en handling såsom en knapptryckning och liknande med bland annat mat. Genom att göra på det viset kunde han framkalla ett visst beteende genom förstärkning och det är exakt vad Candy Crush gör. Experterna menar därför att hela spelet i verkligheten är en enorm Skinnerbox där spelarna är inlåsta och istället belönas när pusslet är löst med uppmuntrande ord och färgexplosioner.

Candy Crush bygger på belöningssystem

När man spelar Candy Crush erbjuds man en rad belöningar och det göder hjärnans belöningssystem och gör att vi vill ha mer av denna vara. Likaså är det vissa som menar att enarmade banditer fungerar på liknande vis genom sitt klirrande och belysning av skärmen när en vinst snurras fram. Båda typerna av spel bygger nämligen på tur och med belöningarna känner vi oss duktiga, även om vi egentligen bara hade slumpen att förlita oss på.