Riksdagen beslutar om spellicenser

Nu kommer kanske äntligen den svenska spelmarknaden att utredas och ett licenssystem kan komma att träda i kraft. Det är nämligen så att riksdagen beslutat om att uppmana regeringen om en utredning om ett spellicenssystem som tillåter fler aktörer på svenska spelmarknaden.

1834083-stockholm-riksdagshuset-4

Riksdagen beslutade för ett par dagar sedan att Sveriges spelmonopol bör upphöra och ersättas av ett system med licenser för att få anordna spel i Sverige. Riksdagen ska alltså uppmana regeringen att en utredning om licenssystem för spel ska sättas igång i år. Ett nytt licenssystem skulle innebära att man kan reglera hela den svenska spelmarknaden, inklusive de utländska spelbolag som finns i Sverige genom nätet. När ett sådant här licenssystem skulle komma vet man inte än, utan det kan man ge en prognos på när regeringen kommit med ett förslag, skriver DT.

Utländska spelbolagen växer

Innan ett licenssystem för spel träder i kraft kan vi räkna med att de utländska spelbolagen fortsätter att vinna mark. De senaste åren har dessa spelbolag, som riktar sig till svenska spelare men styrs från utlandet, tagit över mer och mer av den svenska spelmarknaden. Det har handlat om bettingsajter som Betsson och Unibet, om bingosajter som Balletbingo och Vera&John samt casinosajter som Mr Green. Nu beräknas de utländska spelsajterna ha hälften av spelmarknaden när det kommer till spel online. Läs mer.

Försöker sätta stopp för spelbolagen

Lotteriinspektionen har i ett antal år försökt begränsa de utländska spelbolagens framfart. Bland annat genom att få Apple att ta bort spelbolagens appar från deras App Store, som man kan läsa i DN. Skulle ett spellicenssystem införas kommer dock inte staten att kontrollera spelandet på samma sätt och då kommer inte myndigheter som Lotteriinspektionen att kunna lägga sig i dessa spelbolags framgång, om de inte bryter mot lagen.