Fler spel online

Det finns andra typer av spel på nätet än World of Warcraft och casino i olika former. Faktum är att om dataspel räknades som en sport skulle det vara den största i världen. I Sydkorea är Starcraft den största sporten redan idag, och det finns några tv-kanaler i landet som framför allt sänder turneringar i olika dataspel. Detsamma gäller USA.

Klassiska spel på nätet

Människor har alltid spelat spel på nätet, så länge de haft uppkopplingar. Många schack- och backgammonfantaster skaffade tidigt internetabonnemang för att kunna spela online mot motståndare från hela världen. Det gällde även för poker, men där fanns det ett stort problem: de som spelade i ett poker room online kunde inte spela om riktiga pengar. Med tiden utvecklades dock tekniken för betalningar över nätet, och det var då den verkliga expansionen för poker online kom. I takt med att uppkopplingarna blev snabbare kunde spelen dessutom göras mer avancerade i fråga om grafik och finesser.

Shoot’em up

Förutom poker, där man skinnar varandra på pengar, blev spelen där man ska döda varandra snabbt populära på nätet. Skämt åsido så har nog nätoperatörerna företag som ID Software att tacka för en stor del av sin kundkrets. Spel som Doom och Quake blev tidigt populära i multiplayer-läge, först via en nätverkskabel och sedan över nätet. I det tredje Quake-spelet, som släpptes 1999, valde man att prioritera multiplayer, och det fanns inget singleplayer-läge. Spelmotorn från dessa spel har sedan använts och vidareutvecklats av andra företag, och gett oss spel som Battlefield och Halo, samt gratisspel som Urban Terror.